4 miesięcy i 18 dni temu

Witamina D – dlaczego jest aż tak ważna?

W związku z tym, że aktualnie mamy lato i jest to idealny moment na uzupełnienie naszych
niedoborów witaminy D, chciałabym Wam trochę przybliżyć czym jest witamina D, jak wpływa na nasz organizm, jakie są jej źródła, a także jakie mogą być skutki jej niedoboru.

Witamina D to grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, z których najważniejsze dla ludzi
to:

  1. Witamina D2 (ergokalcyferol) – Produkowana jest przez rośliny i grzyby pod wpływem
    promieniowania UVB.
  2. Witamina D3 (cholekalcyferol) – Produkowana jest w skórze ludzi i zwierząt pod
    wpływem promieniowana UVB. Znajduje się w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki),
    tranie, wątrobie, tłustych serach oraz w żółtkach jaj.

Witamina D odgrywa kluczową rolę w procesach fizjologicznych naszego organizmu.
Szczególnie znamy ją z tego, że reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia, co jest niezbędne do mineralizacji kości, aby zachować ich zdrowie. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, gdyż pomaga organizmowi w walce z infekcjami i chorobami, a także łagodzi stany zapalne i przeciwdziała nowotworom. Odpowiedni jej poziom pozwala nam również zachować zdrowie sercowo-naczyniowe, ponieważ obniża ryzyko chorób serca, udaru mózgu czy nadciśnienia tętniczego. Co ciekawe witamina D może wpływać również na nasz nastrój i zdrowie psychiczne, dlatego jej niedobory mogą powodować pogorszenie nastroju, a nawet depresję.

Sprawdź naszą ofertę: Trener personalny dla nastolatków

Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D jest powszechny, szczególnie w krajach o małej ilości światła
słonecznego (Polska niestety się do nich zalicza, gdyż nie znajduje się w strefie międzyzwrotnikowej, gdzie jest bardzo dużo słońca).

Skutki niedoboru witaminy D są bardzo poważne. Jeśli chodzi o dzieci to niedobór witaminy D
objawia się krzywizną (deformacja kości), natomiast u dorosłych może wystąpić osteoporoza i
osteomalacja, czyli osłabienie kości prowadzące do złamań. U osób z niedoborem występuje też osłabienie mięśni i większa podatność na infekcje.

Długotrwały niedobór tej witaminy może prowadzić do cukrzycy typu 2, chorób serca, a także
nowotworów.

Utrzymanie witaminy D na odpowiednim poziomie w miesiącach letnich, gdy indeks UV
wynosi co najmniej 3 (poniżej tego poziomu nasza skóra nie syntetyzuje witaminy D) jest całkiem proste… Wystarczy, że będziemy spędzać od 15 do 30 minut dziennie na słońcu, szczególnie między godziną 10:00, a 15:00. Ważne, aby nasze ciało było możliwie jak najbardziej wtedy odkryte
(szczególnie twarz, ramiona i nogi), a także w tym czasie powinniśmy wstrzymać się od kremów z filtrem, gdyż znacznie zmniejszają one produkcję witaminy D.

Produkty bogate w witaminę D

Powinniśmy spożywać do tego produkty spożywcze bogate w witaminę D takie jak: tłuste
ryby (łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki), tran i oleje rybne, wątroba, masło, sery czy tłuste mleko.

Ze względu na powszechność niedoboru witaminy D suplementacja tej witaminy jest często
zalecana, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dawki powinny być ustalane indywidualnie na podstawie badań krwi i konsultacji z lekarzem. Przyjmuje się jednak, że dorośli powinni spożywać od 800 do 2000 IU dziennie.

Podsumowując witamina D jest niezbędna do zachowania zdrowia kości, układu
odpornościowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Dbając o jej odpowiedni poziom możemy zapobiegać wielu chorobom i cieszyć się zdrowiem na długie lata.

Justyna Juszczyńska
Train Me Now