Zdrowa Dieta bogata w białko

4 lat i 363 dni temu

Energia i Makroskładniki

Więc jak to jest z tą energią? Każdy z nas potrzebuję konkretnej ilości dostarczonych kilokalorii w ciągu dnia. Składa się na nią:

Makroskładniki i ich wpływ na energię

Makroskładniki to nic innego jak składniki, które możemy znaleźć we wszystkich produktach, które spożywamy: białka, tłuszcze oraz węglowodany. Używamy ich również po to, aby opisać, ile kalorii dostarczają poszczególne produkty spożywcze. Bez dostarczania tych trzech składników odżywczych organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo.

W tym momencie rozwiewa się nadzieja Janusza, który skomponował swoją dietę z 4 posiłków- pączka na każdy posiłek w ciągu dnia- to przecież 2000kcal, przecież fit) Bo akurat Janusz pączki uwielbia. Ale niech rzuci kamieniem, kto nigdy nie pomyślał: „ja mogłabym/mógłbym żywić się wyłącznie lodami/czekoladą/ frytkami/kebabem. Dlaczego taka dieta jest niewłaściwa?

Jakie makroskładniki są ważne w diecie

Absolutnie każdy z makroskładników jest niezbędny do wszystkich czynności jakie podejmuje nasz organizm oraz do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych.

  1. Białko – jeden z 3 makroskładników, które uwzględniamy w naszej diecie. Pełni ono głównie funkcję budulcową, a w nadmiarze także energetyczną. Każda dyscyplina sportowa ma inną specyfikację ruchów i wymaganej aktywności co przekłada się na odmienne zapotrzebowanie. Dla osoby nieaktywnej fizycznie to zapotrzebowanie wynosi ok. 1g/kg masy ciała. Przeczytaj więcej o białku w diecie.
  2. Węglowodany – są elementem, który zapewnia naszemu organizmowi paliwo do pracy. Po wielu procesach, którym zostają poddane po skonsumowaniu zostają przekształcone w glikogen mięśniowy i wątrobowy. Tak jak na wątrobę nie mamy za bardzo wpływu tak możemy wpłynąć na zdolność gromadzenia go w naszych mięśni poprzez aktywność fizyczną. Minimalna dopuszczalna ilość węglowodanów dla osoby dorosłej wynosi 135g na dobę.
  3. Tłuszcze – czyli element budulcowy i energetyczny. Wszyscy posądzają go o prowadzenie do otyłości i chorób. Czy tak jest rzeczywiście? No nie do końca, pomimo, że na pewno może się on do tego przyczyniać to zdrowe tłuszcze spożywane w odpowiedniej ilości są bardzo potrzebne, ponieważ budują wiele struktur w naszym organizmie a także stanowią środowisko dla witamin takich jak A, D, E i K. Zalecane spożycie tłuszczu w ciągu dnia wynosi od 20% do 35% energetyczności naszej diety. Przeczytaj też dlaczego kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne w diecie.

Podsumowanie

Sumując wszystkie 3 parametry określające wydatek energetyczny uzyskujemy nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie. W zależności od celu i rodzaju diety można manipulować ilością kalorii i makroskładników w swoim jadłospisie w perspektywie dnia, tygodnia, miesiąca itp.

Tutaj jako ciekawostkę dodam, że dlatego diety low carb (o niskiej zawartości węglowodanów) lub dieta Dukana (wysokobiałkowa) są bardzo dyskusyjne, ale o tym kiedy indziej.

Zdrowa Dieta bogata w białko